Care este cel mai bun loc pentru mine?

tigru-dragon-phoenix-testoasa-2
Feng Shui

Care este cel mai bun loc pentru mine?

Feng Shui  înseamnă a trăi în armonie cu mediul înconjurător, este o ştiinţă cu multe instrumente diferite. Aceeași casă sau acelaşi birou pot fi studiate din diverse perspective, folosind metode diferite de investigaţie. Haideţi să vedem felul în care formele de relief corespunzătoare cele patru zeităţi cereşti venerate de chinezi ne pot oferi protecţie şi siguranţă.

Toate culturile antice se închinau cerurilor şi îşi închipuiau zeii, păzitorii sub forma unor fiinţe celeste care în general erau reprezentate sub forma unor animale şi care erau venerate pentru a dobândi protecţie. Cultura chineză de astăzi s-a dezvoltat pornind de la cultul a patru zeităţi cereşti: pasărea purpurie, dragonul azuriu, broasca ţestoasă neagră şi tigrul alb. Lucrarea „Zhangshu”descrie cum poate fi localizată ”vizuina dragonului” – locul unde se adună Qi-ul, locul cel mai favorabil pentru a construi o casă sau pentru a-i îngropa pe cei morţi. Găsirea ”vizuinii dragonului” , o metaforă a locului unde se acumulează Qi-ul pozitiv, este principalul scop al Şcolii Formelor.

Imaginaţi-vă că vizuina dragonului este un fotoliu. Tigrul şi dragonul reprezintă braţele, ţestoasa speteaza, iar pasărea este suportul pentru picioare. Imaginaţi-vă că sunteţi aşezaţi în fotoliu şi priviţi în direcţia săgeţii. Puteţi înţelege semnificaţia acestor animale interpretându-le din punct de vedere psihologic, imaginându-vă mereu că vă înconjoară. Sistemul nervos este conştient că din câmpul nostru vizual sunt excluse mişcările şi obiectele din spate. Aşadar, la spate suntem vulnerabili şi ne dorim sprijin şi protecţie. Aici ne dorim carapacea puternică a ţestoasei. Cum v-aţi simţi dacă fotoliului i-ar lipsi braţul drept sau cel stâng? Dezechilibrat? Inconfortabil? Partea dreaptă este locul tigrului, animal ce posedă o mare forţă, dar şi capacitatea unei violenţe descătuşate. Această energie trebuie controlată cu grijă, păstrând obiectele cât mai aproape de pământ. La stânga se află dragonul care este înţelept, are vederi largi, este stabil, simbolizând dorinţa noastră de a avea o minte deschisă. Această latură trebuie să fie mai înaltă decât cea a tigrului. În  Feng Shui, dragonul şi tigrul protejează vizuina, aşa cum braţele fotoliului ne protejează trupul. Atunci când privim înainte vrem o privelişte clară, neobstrucţionată. Pasărea purpurie nu oferă protecţie propriu-zisă, ea joacă mai degrabă rolul unui baraj în faţa forțelor exterioare. Phoenixul este pasărea inspiraţiei perpetue şi vrem ca acest sentiment să se extindă cât mai mult.

Câteva aplicaţii practice ale acestui model sunt: alegerea poziţiei optime de şezut, mâncat, dormit sau lucrat, evaluarea impactului psihologic al mobilei, stabilirea unor locaţii sigure într-un cadru social.

Recunoaşteţi senzaţiile şi perturbările subtile provocate de lipsa animalelor?

Stând în mijlocul camerei, cu spatele expus, simţim jenă, disconfort, un uşor curent la ceafă. Când ne alegem scaunul, ne alegem baza. Trebuie să ne gândim la el ca la casa noastră, el ne oferă sprijin atât cât îl ocupăm. Când ne aşezăm pe un taburet suntem expuşi din toate părţile. Poate fi folosit pentru o întâlnire scurtă sau o vizită, dar nu e întâmplător că majoritatea oamenilor preferă să aibă ca loc de şezut obişnuit, permanent, un scaun mai solid, cu toate animalele prezente. Ne simţim mai siguri şi mai relaxaţi, protejaţi şi capabili să ne direcţionăm energia spre exterior, aspectul nostru creativ este liber să se manifeste datorită phoenixului ce zboară în faţa noastră. Fiziologic, atunci când ne aşezăm mâinile pe braţele scaunelor, scade  presiunea exercitată de braţe asupra trunchiului, pieptul se mişcă mai liber şi respirăm mai uşor.

Noaptea trebuie să dormim bine, ne petrecem cam o treime din viaţă în pat. E important ca locaţia zonei de dormit să fie cât mai armonioasă, protectoare şi pozitivă. Avem nevoie de o ţestoasă puternică la spatele capului, configurație adecvată a laturilor dragonului şi tigrului şi aspect phoenix clar în faţă. Explicaţia folosirii ţestoasei ca simbol al spaţiului din spatele nostru se găseşte în puterea carapacei ţestoasei, casa extraordinar de puternică pe care o are mereu cu ea.

Timpul petrecut la birou este şi el o parte semnificativă din viaţa noastră. Putem folosi Feng Shui pentru a determina cea mai bună locaţie pentru masa de birou şi cea mai bună direcţie spre care să stăm cu faţa, poziţia cea mai bună de ocupat în sălile de şedinţă.

Cele mai joase forme de relief şi cursurile de apă sunt asociate cu pasărea purpurie de la sud. Pentru a păstra echilibrul, la nord se înalţă formele de relief semeţe ale ţestoasei negre. Înălţimile dragonului azuriu de la răsărit sunt compensate de de formele joase ale tigrului alb de la apus.

Dacă locuiţi pe un teren plan fără tigru sau dragon, asta nu înseamnă că veţi avea ghinion. Cele patru creaturi pot întruchipa şi clădiri, aceste structuri reprezentând dragonul şi tigrul. Dacă sunt amplasate corespunzător şi de dimensiuni potrivite, copacii, gardurile construite, tufişurile pot înlocui formele de relief şi clădirile.

Pe lângă punctele cardinale, formele de relief ale păsării phoenix, dragonului, tigrului şi ţestoasei sunt asociate cu anotimpurile, culorile celor cinci faze, energia de tip yin/yang.

Deşi cele patru creaturi corespund celor patru puncte cardinale, nu trebuie să fim atât de stricți în evaluare. Să reţinem că, indiferent de orientarea magnetică, aşezarea cea mai favorabilă este cu țestoasa in spate, dragonul în stânga, tigrul în dreapta şi phoenixul în faţă.

Leave your thought here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *