Xuang Kong înseamnă Școala Stelelor Zburătoare și este cea mai veche și autentică școală de Feng Shui. Are două componente Xuan Kong Fey Xing (sistemul stelelor zburătoare) și Xuan Kong Da Gua (metoda celor 64 de hexagrame). Un alt sistem autentic și la fel de vechi este Pa Chai, cunoscut și ca sistemul celor 8 Case sau sistemul Est-Vest, care însă .
Se pornește de la Diagrama Lo Shu, care se spune că a fost descoperită în vechime în perioada Xia Tu pe carapacea unei broaște țestoase gigantice și de la Diagrama He Tu despre care legenda spune că era desenată pe spatele unui cal cu cap de dragon.
În continuare, folosim inelul plăcii pământ al busolei Luo Pan și determinăm direcția fațadei care de obicei conține intrarea principală în clădire. Aici ar fi de fapt un întreg studiu de caz pentru determinarea fațadei clădirii, care în anumite cazuri poate fi diferită de direcția intrarii. De asemenea, vom determina și așezarea clădirii, care este direcția opusă fațadei.
Apoi vom determina diagrama perioadei, care este derivată din diagrama Lo Shu și care reprezintă un pătrat de 3 linii și 3 coloane care conțin cifrele de la 1 la 9. Aceste cifre se numesc stele. Există deci 9 zone, S, SE, E, NE, N, NV, V, SV și centru – fiecare având asociată o stea a perioadei.
Pe baza unei formule se calculează alte două cifre asociate fiecărei zone, care se numesc Steaua Apei și Steaua Muntelui.
În mod similar se pot determina Steaua Anului, Steaua Lunii (sau chiar mai departe a zilei și orei, însă acestea au semnificații minore în Feng Shui, fiind însă folosite în astrologia Ba Zi – cei patru stâlpi ai destinului).
Ce avem de făcut este să echilibrăm energia din fiecare încăpere și în special din zona intrării astfel încât să devină optime pentru toți membrii familiei care locuiește aici. Pentru aceasta vom ține seama și de cifra kua care se determină unic pentru fiecare persoană pornind de la anul nașterii.
Aceasta ar fi o prezentare extrem de succintă a unei analize Feng Shui bazată pe tehnica Xuan Kong. Rezultatul ar fi în prima fază o schiță similară celei de mai sus.