Teoria celor cinci elemente

cinci-elemente-3
Astrologie chineză BaZi Feng Shui Selectie date ZeRi

Teoria celor cinci elemente

În mod corect este folosit termenul „cele cinci faze” şi se referă la lemn, foc, pământ, metal şi apă. Se numesc faze pentru că e vorba de o transformare continuă din unul în celălalt și de asemenea o interacțiune între cele existente simultan într-un anumit context.

Astfel partea de sus a simbolului Taiji, având Yang maxim, se consideră a corespunde acţiunii FOC, direcţiei sud, verii, căldurii, gustului amar, culorilor roşu, portocaliu şi galben intens, sentimentului de bucurie şi râsului.

Partea de jos a simbolului Taiji, având Yin maxim, se consideră a corespunde acţiunii APĂ, direcţiei nord, iernii, frigului, gustului sărat, culorilor albastru şi negru, sentimentului de teamă şi plânsului.

Similar acţiunea LEMN reprezintă partea stânga a simbolului Taiji, atunci când Yin-ul se transformă în Yang, acestea fiind în „cantităţi” oarecum egale, aceasta corespunde direcţiei est, primăverii, vântului, gustului acru, culorii verde, sentimentului de mânie şi strigătului.

Acţiunea METAL reprezintă partea dreaptă a simbolului Taiji şi reprezintă transformarea Yang în Yin, corespunde direcţiei vest, toamnei, uscăciunii, gustului picant, culorii albe, sentimentului de tristeţe şi sughiţului.

În final, acţiunea PĂMÂNT care nu mai poate fi asociată vreuneia din cele patru direcţii care s-au epuizat… Ei bine, pământul este o acţiune sau mişcare mai deosebită. El corespunde centrului, poate fi asociat sfârşitului verii, deoarece la chinezi (în ultimul timp şi la noi), anotimpul vara a crescut ca durată, este asociat umezelii, gustului dulce, sentimentului de reflecţie şi cântecului.

Poate v-aţi întrebat de ce am folosit noţiunea de faze, mişcări sau acţiuni şi nu elemente? Pentru că aceste cinci activităţi (similar cu Yin şi Yang) reprezintă o stare care este doar de moment, o energie în transformare continuă, lipsită de repaus. Repausul este asociat unei stări maladive, ca de altfel şi mişcarea haotică, dezechilibrată. Astfel acestea pot fi considerate Faze. Faza numită Lemn este asociată cu funcţii active care sunt în creştere. Focul desemnează funcţii care au atins stadiul maxim de activitate şi sunt pe punctul de a intra în declin sau de a se opri. Metalul reprezintă funcţii în declin. Apa reprezintă funcţii care au atins stadiul maxim de repaus şi vor urma în continuare o direcţie ascendentă. În sfârşit, Pământul desemnează echilibrul sau neutralitatea, fiind oarecum un fel de tampon între celelalte faze.

Leave your thought here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *