Ce este Feng Shui?
Ce este Feng Shui?
Se discută foarte mult despre Feng Shui. Există foarte multă informaţie pe Internet şi totodată foarte multe cărţi apărute în ultimii ani. De asemenea foarte multe magazine care comercializează produse Feng Shui. Foarte bine, dar ce este totuşi acest Feng Shui?
Dacă dorim să traducem din chineză, Feng înseamnă apă, iar Shui înseamnă vânt, deci traducerea ar fi apă și vânt. Alăturat avem cele doua ideograme chinezeşti pentru Feng (apă) – sus şi Shui (vânt) – jos. Totuşi de ce această asociere? Răspunsul este că cele două forţe, apa şi vântul, sunt cele care creează, respectiv distrug energia Qi.
Apa: Qi-ul este creat de apă prin procesul de evaporare. Explicaţia ştiinţifică este că apa, ca substanţă, se transformă din lichid în vapori printr-un proces de reacţie chimică la nivel molecular care generează şi eliberează energie.
Vântul: Modul în care Qi-ul este distrus de vânt este mai uşor de înţeles; vântul dispersează energia Qi şi o mută dintr-un loc în altul. Dacă într-o anumită zonă există curenţi de aer puternici, aceasta va genera un Feng Shui rău, deoarece împiedică Qi-ul să se stabilizeze. Astfel, această zonă nu va beneficia de Qi-ul existent.
Practica Feng Shui autentică a luat ființă cu circa 6.000 de ani în urmă, în China din epoca neolitică. În esență, Feng Shui clasic reprezintă un sistem bazat pe cercetarea atentă a forțelor cerești (timpul), a forțelor pământești (spațiul interior și exterior), și a modului în care interacționează Qi-ul celor două planuri. Este arta și știința de a armoniza forțele naturii din locul în care trăiți și/sau munciți și din mediul înconjurător, echilibrul atrăgând după sine o sănătate mai bună, prosperitate și relații mai armonioase, oferind imboldul și motivația de a reuși.
Chinezii au crezut dintotdeauna în unitatea lumii. Chinezii considerau că viața de zi cu zi este mai armonioasă atunci când reflectă echilibrul forțelor naturii. Ei au observat mişcarea ciclică a naturii şi au încercat să observe sub ce formă aceste schimbări produse în natură ne afectează pe noi. Din aceste observaţii străvechi ale naturii au fost dezvoltate trei principii fundamentale care stau la baza întregii metafizici chineze: yin şi yang, teoria celor cinci elemente (faze) şi cele opt trigrame.
Cu siguranţă intrând pentru prima oară într-o casă necunoscută aţi simţit fie că ceva nu este în regulă, că vă simţiţi atacat sau că energia începe să vă scadă, fie dimpotrivă că totul este calm, că aveţi o stare de pace şi vă simţiţi extraordinar de bine. Ceea ce la prima vedere nu are o explicaţie poate fi înţeles, iar atunci când apar stări nepotrivite, corectat prin intermediul Feng Shui. Feng Shui (pronunţat făng şuăi) este arta chineză prin intermediul căreia se poate crea un mediu înconjurător armonios care să aducă fericire, prosperitate şi sănătate. Acesta realizează un echilibru între forţele pământului şi cele ale cerului. Fără să vrem, de multe ori aceste forţe pot fi blocate sau agitate şi rezultatul este un mediu care ne suge de energie şi ne face să ne simţim permanent obosiţi.
Prin poziţionarea unor obiecte în anumite locuri (dulapuri, mese, decoraţiuni, plante) din interiorul casei, de asemenea, putem bloca curgerea lină a energiei chi. Alteori scările, forma acestora, poziţionarea şi forma uşilor pot crea blocaje. De aceea este foarte important ca aceste blocaje să fie înlăturate şi identificarea lor este parte a analizei pe care o realizăm.
Feng Shui reprezintă personificarea spiritualităţii chineze mai mult decât orice altceva. În China, credinţa în influenţa Feng Shui este atât de puternică încât toată lumea încearcă să corespundă cerinţelor Feng Shui. Un exemplu renumit în acest sens este clădirea de apartamente din Repulse Bay din Hong Kong. Ulterior realizării construcţiei s-a constatat că în interiorul clădirii există un gol imens. Datorită faptului că maestrul Feng Shui care a analizat clădirea a conchis că „steaua muntelui cade în apă”, au fost dărâmate treizeci de apartamente în care locatarii ar fi fost afectaţi în mod serios şi arhitectura a fost refăcută. Cu toate că în China a fost dată o lege în anul 1979 prin care au fost interzise practicile bazate pe superstiţii, în continuare şi în momentul de faţă există un număr foarte mare de geomanţi (practicanţi Feng Shui).
În Feng Shui, accentul este pus pe totalitate – o totalitate generoasă, bazată pe comunicarea armonioasă între părți, ceea ce diferă de o serie de părți izolate, distincte și reunite într-un întreg cu contururi vagi. Feng shui ne oferă noi cadre de referință către conștiința colectivă. Instaurarea armoniei în lume începe cu dumneavoastră. Înainte de a ne schimba cadrul de referință global, fiecare dintre noi trebuie să instaureze unitatea și armonia în propria lui casă. Avem încredere că veți lăsa deoparte gândirea rațională și veți opta pentru o perspectivă holistică.